sofiamattus

Hej! Jag heter Sofia och ska vara en utbytesstudent i USA i ett år. På min blogg kan du följa vad jag gör här borta i Amerika. Ska försöka uppdatera så mycket som jag hinner och orkar!

Hurricane: SANDY

Publicerad 2012-10-29 21:25:51 i Allmänt,

Som ni kanske hat hört så är det en Hurricane här i USA. Dem flesta skolorna här i Virginia Beach och Norfolk är stängda idag och jag skulle inte bli förvånad om dem är stängda imorgon också. Idag har vi hållt oss inomhus och kollat på film, tv-serier och pluggat. Ikväll runt 6-tiden kommer 3st familjer över på pasta middag, kakor och charader. Mysväder!
 



 

Svar till Mel

Publicerad 2012-10-17 04:20:44 i Allmänt,

Hej! Vad motsvaras Matte Precalculus i svergie? vill så gärna också flytta 1 år till USA, men jag är rädd att matten kommer vara för svår, läser matte C just nu, är matten i USA svårare? Och engelskan.. är det svårt med engelska lektionerna?
 

Om jag ska vara ärlig så vet jag inte riktigt vad Precalculus motsvarar i Sverige. Den stora skillnaden är att i USA delar dem upp alla mattedelar i olika kurser medan vi i Sverige läser allt i ett, om du förstår vad jag menar. Jag kan tyvärr inte ge dig ett jätte bra svar på den frågan men jag kan säga att hitills har det jag läst i Precalculus varit rätt likt det som jag läste i Sverige 1a året på gymnasiet på tekinklinjen. Det som är svårt är egentligen att språket är annorlunda. Det är svårt att förstå matten innan man lärt sig alla orden på engelska, men du kommer rätt snabbt in i det. Jag tycker inte att det är någon större skillnad när det gäller svårighetsgraden men det beror helt på vilken matte kurs du väljer och hur svårt du tycker matte är.
Jag vet inte om du menar att alla lektionerna är på engelska eller om du menar själva ämnet engelska men jag kan svara på båda. Det är klart att det är svårt att läsa alla ämnen på engelska eftersom man inte är van vid det, men som jag sa innan på kommer man in i det efter sådär 2 veckor. Dem första två veckorna är därimot ett helvete kan jag säga, sorry but it's true! Jag var helt slut när jag kom hem från skolan och det var skitsvårt att förstå allt till en början. Men det blir lättare och lättare ju längre tid som går och nu känner jag inte att jag har något större problem av det. Historia lektionerna är fortfarande svåra dock. Jag förstår för det mesta vad läraren går i genom och säger men det är så många begrepp och uttryck som jag behöver lära mig för att hänga med helt. Brukar sitta och översätta alla ord som jag inte förstår när vi får läxor och tänkte försöka lära mig dem när jag får tid och orkar. Men det är ju en del...Engelska lektionerna - eller amerikansk literatur som den kursen jag läser heter - är otroligt svår! Den är svår för eleverna som har engelska som sitt första språk så den är i alla fall dubbelt så svår för mig. Men det är egentligen samma sak där. Det är så mycket okända uttryck som jag aldrig hört förut och en massa ord som jag inte förstår. Det är bara att sätta sig ner och jobba sig igenom det och du klarar dig även om du inte lär dig allt. Amerikansk Literatur är det svåraste ämnet som jag läser här men det är roligt och intressant även om jag inte förstår allt. Du får göra det bästa av situationen. 
 
Hoppas det var till någon hjälp :)

Uppdatering

Publicerad 2012-10-17 03:56:20 i Allmänt,

Jag vet att det var väldigt länge sedan jag gjorde en uppdatering men ärligt talat så har jag haft fullt upp och varken hunnit eller orkat. Men nu när jag fick lite tid över så tänkte jag att jag kunde skriva lite kort lite saker som har hänt och som jag har gjort. 
För lite mer än en vecka sedan fyllde jag 17 år här i USA och det firades på ett annorlunda men kul sätt. Skypeade i 2 1/2 timma med min kära mamma och syster hemma i Sverige vilket var både skönt och jobbigt. Började gråta när dem sjöng "ja må hon leva" för mig men det var som alltid skönt att prata med dem! Fick lite presenter från min amerikanska familj också bland annat ett par svarta höga uggs som kommer bli ett par favoriter under vintern. På kvällen hämtade Tabor mig och vi åkte till en konsert i Norfolk med ett band som heter M83 och jag sov över hos henne. Riktigt kul!
Förr förra helgen var jag på en annan konsert; "Sleigh Bells". Inte riktigt den typ av musik som jag lyssnat på förut men det var riktigt bra!
Förra veckan var det Spirit Week i skolan. Det innebar att det var olika teman varje dag i skolan för att peppa alla inför Homecoming dansen som var i lördags. På måndagen var det Jersey Day, tisdagen Career Day, onsdagen Patriots Day, torsdagen Decades Day och på fredagen var det Blue and Orange Day (skolans färger). På fredagen hade vi dessutom ett speciellt schema. Vi hade korta lektioner fram till lunch, efter lunch samlades alla i idrottshallen för ett Pepp Rally. På Pepp Rallyt skulle alla seniors från dem olika idrotts lagen framföra en dans som dem hade övat in och 3 lärare var jury. Det var sjukt kul, speciellt eftersom jag blev tillfrågad att dansa med the seniors från the dance team. Man blev sjukt peppad när man dansade framför alla! Alla hejade och ropade och dansade och det var bara så otroligt roligt! Vi kom på delad första plats med tennis seniors som bara var 2 st tjejer. På lördagen var det Homecoming Day. Den började med en fotbollsmatch (amerikansk fotboll) som jag inte fattade någonting av hur mycket jag än försökte. Efter fotbollsmatchen körde min mamma mig till en danskompis där vi fixade iordning oss inför kvällen. Sedan kom en massa annat folk från skolan över och det togs en massa foton och åt sedan middag. Vi åkte sedan till skolan med våra dejter. Lärarna och föräldrarna hade fixat iordning våran bamba  till ett dansgolv med en massa dekorationer, lampor och DJ. Vi dansade och sjöng och hade det sjukt kul! Vi stannade i 2 timmar sedan åkte vi till en efterfest till en kille i Henrys grade.
Imorgon har vi PSATs som är ett förbeledelsetest inför SATs. Det kommer hålla på i mer än 3 timmar och det ska bli kul att se hur det går - speciellt på orddelen. Detta provet är sjukt svårt för dem som har engelska som sitt första språk så jag undrar hur det kommer gå för mig...
 
För 2 veckor sedan var jag och en kompis även och kollade på sandslott från en sandslottstävling denna sommaren. Sjukaste på länge! Har aldrig sett så häftiga sandslott förut! 
Var även på ett ställe som heter Hunt Club som är ett ställe som dem riggar upp under Halloween. Det är som ett litet nöjesfält fast med spökrundor istället för berg och dalbanor. På en av attraktionerna fick man sitta på en vagn som dem körde in med en traktor in i skogen. På en annan fick man gå igenom ett majsfält - något jag aldrig kommer göra igen! Det var läskigt men kul! Jag börjar verkligen se att det börjar närma sig Halloween. Folk har satt upp sjuka Halloween dekorationer i sina trädgårdar och det är jätte kul att titta på. 
 



Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela